Ikke rør abortloven

Vil vi etablere en ny abortpraksis der man må omgå sannheten?

Det pågår en intern debatt i Høyre om abortloven i forkant av landsmøtet 3. – 5. mai. I Høyres forslag til stortingsvalgprogram 2013-2017 foreslås det å oppheve abortlovens § 2c, som gir rett til abort i perioden fra uke 12 til uke 18 «der det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Begrunnelsen til programkomiteen synes å være frykten for et sorteringssamfunn, der stadig mer avansert fosterdiagnostikk gir muligheter for mer kunnskap om fosterets helsetilstand, samt den mulige stigmatiseringseffekten et slikt abortkriterium vil kunne ha.

Abort er et dypt alvorlig spørsmål enten det handler om et friskt eller sykt barn. Jeg synes vi har en abortlov i Norge som har fungert godt i snart 40 år. Jeg kan ikke se at en slik foreslått innstramming i abortloven bidrar til å løse noen moralske spørsmål i realiteten. Jeg tror, slik programkomiteen faktisk selv også hevder, at abortpraksisen ikke kommer til å endres med dette forslaget. Derfor mener jeg det vil være direkte galt å endre loven. Det som kommer til å endres er kvinnens begrunnelse for aborten. Følgene av et slikt vedtak vil være at en kvinne som ønsker å avslutte sitt svangerskap pga alvorlig sykdom hos barnet ikke vil få innvilget det. Alternativet vil da være å begrunne sitt ønske om abort ut fra andre kriterier i abortlovens § 2. Gyldig kriterium vil da kunne være at svangerskapet, fødselen eller omsorgen for barnet kan føre til umulig belastning for hennes psykiske eller fysiske helse (§ 2a), eller at hun kan settes i en vanskelig livssituasjon (§ 2b). Vil vi at man da eventuelt skal etablere en ny praksis der man til en nemnd må omgå sannheten og heller forsøke å begrunne sitt ønske om abort ut fra andre kriteriene som gjelder? Vil det moralsk sett være bedre?

For meg synes det urimelig å frata kvinnen og hennes familie den retten de nå har til selv å vurdere hvorvidt de ønsker å bære frem et alvorlig sykt barn. Jeg har tiltro til enkeltmennesker og familiers evne til å foreta et slikt valg ut fra de kriteriene som i dag finnes i abortloven.

Legg igjen en kommentar